Se incarca...

Incaltaminte copii

Filtreaza produsele

Incaltaminte pentru copii

1-Talpă tare sau talpă flexibilă? Alege talpa flexibilă. Ar trebui să poți îndoi, cu mâna, pantofiorii micuțului tău, fără prea mare efort. Pantofii copiilor trebuie să aibă talpa flexibilă, pentru a le permite să meargă corect. E foarte important, mai ales pentru copilașii care tocmai ce au învățat să meargă. Ține cont de faptul că ei nu au suficientă putere pentru a flexa piciorul într-atât de mult, încât să îndoaie o talpă de pantof rigidă atunci când merg, așa că gândește-te cum ai merge tu dacă n-ai putea îndoi talpa piciorului în încălțăminte. N-ar fi prea confortabil, am lipăi, ca niște rațe, de colo-colo.

 

2-Încălțăminte pe gleznă sau sub gleznă? Alege încălțămintea sub gleznă. E un mit treaba cu să alegem ghetuțe înalte, care „să-i țină glezna fixă”, fiindcă l-ar ajuta să meargă mai bine. Greșit. Picioarele copilașilor trebuie să fie cât mai puțin încorsetate. Dacă îl încalți cu niște ghete care îi țin glezna fixă, nu faci altceva decât să îi îngreunezi mersul și să nu îi lași toți mușchii să lucreze și să se dezvolte corect. Copiii nu au nevoie de astfel de „cârje” ca să învețe să meargă. E ca și cum l-ai trimite să exploreze lumea încălțat cu niște clăpari de schi.

 

3-Sandale deschise la vârf sau închise? Alege sandalele închise la vârf. Dacă îl încalți cu săndăluțe deschise, riști ca piciorul lui bebe să „alunece” în sandale iar asta nu e ok pentru el, plus că tot praful, nisipul, pietricelele de pe jos își vor face loc în încălțămintea lui mult mai ușor și îl vor deranja la mers. Sandalele închise la vârf îi protejează degetele la căzături sau lovituri.

 

4-Din ce material să fie? Alege încălțămintea care îi lasă piciorul să respire. Copiii transpiră mult mai mult decât adulții, așa că e important ca încălțămintea pe care o poartă să le lase piciorușele „să respire”. Alege încălțămintea din pânză și nu îi cumpăra săndăluțe sau pantofiori din plastic sau cauciuc, oricât de drăguți sau „la modă” ți s-ar părea.

 

5-E ok să îl încalț cu pantofi purtați de alți copii, de exemplu ai frățiorilor mai mari? Răspunsul e simplu: NU. Nici nu contează cine i-a purtat înainte, fie ei frățiori, copii ai prietenilor sau ai rudelor. Este tentant să păstrezi încălțămintea care a rămas mică unui copil pentru frățiorul sau surioara lui, la fel și să primești încălțămintea de la alți copii, dacă te gândești că așa poți economisi bani, dar nu e deloc indicat să faci asta, dintr-un motiv foarte simplu: încălțămintea ia forma piciorului copilului care i-a purtat deja, așadar se deformează, deci nu e indicată pentru un alt copil, mai ales în cazul celor foarte mici, care abia învață să meargă și al căror mers este în formare. Excepție ar putea face, poate, doar acele perechi de pantofi care sunt ca noi, aproape nepurtate, dar nici atunci nu putem fi siguri că nu s-au deformat între timp, așa că dacă vi se oferă cadou încălțăminte deja purtată, cel mai bine ar fi să refuzați politicos.

 

6-Cum stă bebe încălțat în casă… în papuci sau în șosete? Cel mai bine ar fi să stea în șosete sau chiar desculț, dacă nu este frig. În niciun caz nu îl încălțăm cu versiunea mini a papucilor noștri, adică acei papuci care lasă călcâiul liber, să alunece unde vrea el, din motive evidente, zic eu. Riscăm să-l găsim mai mult tăvălit și împiedicat de proprii papuci, decât în picioare.